Második trimeszteri kiterjesztett szűrés a blogon is - 2. rész - Kromoszóma- és szívrendellenességek szűrése

- A szemek vizsgálatával folytatjuk. Jól látszanak a szemüregek, a szemgolyók és a szemlencsék. A szemgolyók távolsága is megfelelő.
- A következő képen már az ajkakat láthatjuk. A csontos szájpad a korábbi szűrésnél rendben volt, de ismét megvizsgáljuk, hiszen sokszor nehéz kiszűrni a szájpad eltérését, ha korábban nem jelentkezett ajak eltérés is. Ajkak és szájpad rendben.
- Nézzük az aprócska kezeket. Itt van az egyik keze, mindjárt megnézzük a másikat is. Az alkarcsontok rendben vannak. Látszik az öt ujja, de nincs nyitva a tenyere. Megvárjuk, míg kinyitja és megnézzük az ujjperceket is. A nyitott tenyérről fogunk egy képet is készíteni.
- Gyönyörűen látszik az aortaív és a belőle kiinduló erek is. A pulmonális ívet (tüdőér kiáramlása) később vizsgáljuk, mert most a baba pozíciója miatt nem látszik tisztán.
- Most, hogy a hasán fekszik, meg tudjuk nézni a nyaki gerincet, ami teljesen épnek tűnik.
Csinálunk róla egy 4D-s és egy 3D-s képet is, így tudjuk elemezni a különböző metszeteket.
A képet el tudjuk fordítani egy olyan helyzetbe, ahol látszik a gerinc és a bordák struktúrája.
Meg tudjuk nézni a lengőbordákat is. Nem túl specifikus, de jele lehet a kromoszóma rendellenességeknek, ha az egyik lengőborda hiányzik. Sikerült egy sokkal jobb képet csinálni erről a gerincszakaszról. Egy ugyanilyen képet csinálunk a gerinc alsó részéről is.
Ez a nyitott gerinc kizárásának a direkt módja. A 12. héten indirekt, most pedig direkt módon is kizártuk a nyitott gerinc lehetőségét. Szerencsére az agystruktúra vizsgálata során sem találtunk gerincproblémára utaló jelet. Most nézem a csigolyákat, minden rendben. 
- Itt lehet látni a veséket is - Csermely doktor mutatja a kismamának a vesemedencéket: ott látszik a két vese hosszmetszetben.
- Itt van az egyik vese, és itt a másik is a két nyíl között. Megnézzük a veseereket, ezek látják el a vesét vérrel. A húgyhólyag is gyönyörűen látszik.
- Mindkét köldökartéria látható, néha az egyik köldökartéria hiányzik. Ennek lehet klinikai jelentősége, de ha semmi mást nem találunk, akkor nincs ezzel probléma. Itt lehet látni, hogyan lép be a köldökzsinór a hasüregbe. A terület teljesen ép. Nincs jele annak, hogy a köldöknél a hasfali nyitottság megszűnt volna. 

- Most pedig következzen a vizsgálat második része, a szívrendellenességek szűrése. A magzati szívhibák fordulnak elő leggyakrabban és sokszor társulnak kromoszóma rendellenességekkel. A 12. héten a súlyos szívhibák 90 százalékát kizártuk. A fennmaradó 10 százalékot pedig most, azaz a 20. héten mutathatjuk ki. Központunkban Magyarországon egyedülálló módon a rutinszűrés részeként a 12. és a 20. héten is vizsgáljuk a magzati szívet. Így nyugodtak lehetnek, hogy a legmagasabb rendű szűrést kapják.
- Kezdjük is el, szeretném látni a jobb subclavia artériát, ez a kart ellátó erek közül a jobb oldali. Ennek a kóros lefutása gyakrabban fordul elő kromoszóma rendellenességeknél, így mindenképpen fontos vizsgálandó terület. Amennyiben csak a kóros lefutást látjuk, más eltérést nem, akkor nincs probléma. Lehet, hogy csak egy anatómiai eltérésről van szó. A képen látható a légcső, előtte fut a szóban forgó ér, mely S-alakú görbületet vesz fel. Ez a normális lefutás, így minden rendben van.
- Most pedig megnézzük a szív kiáramlásait. A kamrákon gyönyörű az áramlás, lehet látni a két kamrán a kamrai sövényt. A két kis kék folt a kamra és a pitvarok közti áramlás. Minden teljesen szabályos.
- Az aorta kiáramlását is meg tudjuk nézni, ez a kis piros folt az. Laminális, nincs benne turbolencia, ez jó hír. Szépen látható a V-alakban összefutó aorta és a ductus arteriosus. Ez a magzati korban van így, ez a régen Botall-vezetéknek nevezett, kis érszakasz. Azon keresztül áramlik be az aortába a tüdő artériából a vér, hiszen a terhesség alatt nincs szükség tüdőkeringésre. Amíg nincs valódi tüdőáramlás, az oxigenizáció a köldökzsinóron keresztül működik.
- Nagyon fontos még megnézni a vénás beáramlást. Gyakran ugyanis nincs más jele, hogy a vénák rossz helyre ömlenek a pitvarokban. Mindig megnézzük a vénák beszájadzását. Szabályos az áramlás, ha legalább két véna áramlik be a bal pitvarba. Jelen esetben kettő ábrázolható.
- Hosszmetszetben a rekesz is nagyon jól látszik.
- Még a long axist, a szív hosszú átmérőjét szeretnénk megnézni. Kivárjuk, míg a magzat a megfelelő pozícióba fordul.
- Nem akarja, hogy megnézzük. Szereti a csokit?
- Persze, miért? - válaszol lelkesen a kismama.
- Megkínálom most, kérem egyen belőle, segít mozgásra bírni a babát. – magyarázza Csermely doktor, majd egy pár perc várakozás után valóban elkezd mocorogni a pici.
- Bevált, szuper, rendes gyerek J - örvend a doktor úr, majd folytatja:
- Amikor azt mondjuk, időkorlát nélkül dolgozunk, az azt jelenti, hogy nem hagytuk volna annyiban a dolgot, ha a csoki nem működik. Séta, kis mozgás szokott még segíteni. Lényeg, hogy addig nem végeztünk, amíg ezt és minden paramétert meg nem néztem.
- De haladunk mi most tovább. Ritka, hogy elhúzódik órákig, de ha addig kell várni, azt is megvárjuk.
>>>3. rész

No comments:

Post a Comment