Második trimeszteri kiterjesztett szűrés a blogon is - 3. rész

- Jól látható a nagy érkereszteződés. Ez itt az aortának a keresztmetszete, ez pedig a pulmonális ér. Mindkettő szabályosan fut le.
- Apuka nem alszik még?
- Nem, nem, nagyon érdekes ezt így látni – válaszolja érdeklődő tekintettel az apuka, így Csermely doktor folytatja:
- Színes doppler használatával a vér áramlása is látszani fog.
- Még egy dolgot kell megnéznünk: a felső fő visszér (vena cava superior) és az alsó fő visszér (vena cava inferior) beáramlását. Szépen látni a vénák beáramlását. Egyik az alulról, másik a felülről jövő. Itt lehet gyönyörűen látni az aorta billentyűt.
- Szeretném még megmutatni a V-jel feletti három eres síkot, melyet a pulmonális ér, az aorta, és a vena cava superior határol.
- Áttérünk a kromoszóma-rendellenességek szűrésére.
- Nagyot ásított a magzat, így meg tudjuk nézni a szájpadot. A szájpad középen záródott, látható az alsó álla és a nyelve is. A szájpad teljesen rendben van.
- Egy fontos vonalat rajzolok most az alsó és a felső állcsont közé. Erre a vonalra vetítünk egy olyan távolságot, ami a homlokbőr és csont között van. Utána a homlokbőr és e közötti vonal között, mint második távolság. E kettő az arc előtti térnek az arányát adja meg. Amennyiben ez a tér nagyon szűkös lenne, felvetné a Down-szindróma gyanúját. Ez egy olyan erős marker a második trimeszterben a Down-szindróma kiszűrésére, mint az első trimeszterben a nyaki redő.
- Áttérünk a gyomorra. Ezen a képen gyönyörűen látszik a magzati gyomor, megmérjük a has körfogatát. Szépen lehet látni a bejövő köldökvénát és az epehólyagot.
- A hátsó falon található a lepény. A magzatvíz mennyisége átlagos. A lepény alsó széle messze helyezkedik el a méhszájtól. Ez nagyon jó hír.
- A nyitott ujjakat nem sikerült korábban ábrázolni, így most térjünk vissza a kézhez. Addig változtatjuk az ultrahangfej helyzetét, míg mind a tíz ujjról tiszta képet nem kapunk. A 10 ujjat elkapni nagy kihívás. Remek, megvan mind a tíz. Még a kisujj középső ujjpercét ellenőrizzük, hiánya utalhat kromoszóma rendellenességre. Itt is minden rendben.
- Megvizsgáljuk a pici lábait is. Mindkét láb, a térdei és a combcsontjai jól látszanak. Megmérjük a combcsontok hosszát is, rövidségük kromoszóma rendellenességre utalhat. A mérésnél fontos a megfelelő adatbázis használata, illetve genetikai jellemzők is (pl. szülők magassága).
- Ránézek apukára, szép magas, ezt mutatják nekem is a számok. Hosszú combú…
- Hopp! Szeretnék tudni a baba nemét?
- Mi az hogy! - vágja rá az apuka.
- Mindenképpen! - azért anyuka is kíváncsi J
- Apuka, készüljön, egy szép, hosszú combú lánya lesz – mondja Csermely doktor. A párbeszédből kiderült, az apa lányra tippelt, és nagyon örül neki, mert kislányt szeretett volna. Az anyának nem volt preferenciája, de fiúra tippelt.

A vizsgálat végéhez közeledve a doktor úr asszisztensével végigmegy az ellenőrző listán, hogy mindent megnézett-e.
- Mindent megnéztünk és mindent rendben találtunk. Kérdésük van?
- Köszönjük, nagyon örülünk neki. Akkor teljesen megnyugodhatunk? - érdeklődik az anyuka.
- A 30. héten is érdemes egy utolsó trimeszteri szűrővizsgálatra eljönni. Ilyenkor ellenőrizzük a magzat növekedésének ütemét, a köldökzsinór -, és agyi keringést. Mi a 30. héten is megnézzük a szívet, mert vannak olyan szívhibák, amelyek a 20 hetes vizsgálatnál még nem látszanak. Ezek már pici, jellemzően jól gyógyítható szívhibák, amelyeket fontos tudnunk, hogy felkészüljünk rá születés előtt, és ne a kisbaba ágyában derüljön ki. Amennyiben hozzánk jön a 30. heti szűrésre, az megtiszteltetés, de arra figyeljen, hogy 3-4 hetes előjegyzés van.
- Rendben, köszönjük. Kérünk már most időpontot. Meg tudják mondani, milyen dátumra kérjünk? - kérdezi a kismama.
- Persze, ráírom a kórlapjukra – válaszolja a nővér és rögtön fel is írja a következő szűrés időpontját.
Cs.Gy.: Köszönjük, akkor 10 hét múlva találkozunk.
- Csermely doktor kikíséri a szülőket és megköszöni, hogy vállalták a közvetítést.

No comments:

Post a Comment