Rövid ismertető a nyugat-nílusi vírusról


CDC 24/7: Saving Lives. Protecting People. Saving Money through Prevention.

A nyugat-nílusi vírus, amely akár komoly betegséget is okozhat, az észak-amerikai kontinensen nyáron és ősszel okoz megbetegedéseket, ám úgy tűnik, hogy Olaszország észak keleti részén is ez a vírus bukkant fel. Az alábbiakban a CDC (az USA Betegségmegelőzési Központja) által közzétett fontos információkat olvashatnak arról, hogy hogyan lehet felismerni ill. megelőzni ezt a fertőzést. A fertőzés ritkán jár komoly tünetekkel, de ha Olaszország észak-keleti részébe készülnek a közelgő utószezonban, akkor feltétlenül érdemes betartani az alábbi tanácsokat.

Megelőzés 
A megelőzés legkönnyebb és legjobb módja, ha a szúnyogcsípések ellen védekezünk:
 • Ha a szabadban tartózkodunk, használjunk DEET tartalmú szúnyogriasztót, az adott termék leírásának megfelelően.
 • A szúnyogok általában sötétedéskor és hajnalban a legaktívabbak, ebben az időszakban mindenképpen használjunk szúnyogriasztót és viseljünk hosszúujjú felsőt és hosszúnadrágot, vagy inkább ne menjünk ki a szabadba.
 • Győződjünk meg róla, hogy az ajtók és ablakok ill. a szúnyogháló jól zárjanak, hogy ne juthasson be szúnyog.
 • Figyeljünk oda, hogy ne legyen olyan hely, ahol a szúnyogok szaporodni tudnak: öntsük le a felesleges vizet a virágtartókból, vödrökből és hordókból. A háziállatok táljaiban ill a madáritatókban hetente cseréljük a vizet. A gumiabroncsból készített hinták alsó részére fúrjunk lukat, hogy a víz ki tudjon folyni belőle. A felfújható kis gyerekmedencéket használat után kiürítve és oldalra fordítva tároljuk.

Tünetek 
 • Komoly tünetek csak kevés embernél lépnek fel. Nagyjából 150 emberből egynél alakul ki komoly betegség a nyugat-nílusi vírusból. A komoly tünetek közé tartozik a magas láz, fejfájás, a nyak merevsége, kábultság, zavarodottság, de előfordulhat kóma, rángatózás, roham, izomgyengeség, látáskiesés, zsibbadás és bénulás. Ezek a tünetek akár több hétig is tarthatnak és maradandó neurológiai problémákat is okozhatnak. 
 • Enyhébb tünetek már több embernél is kialakulhatnak. A fertőzöttek kb. 20%-ánál jelentkezhet láz, fejfájás, egyéb testrészek fájdalma, émelygés, hányás és néha duzzadt nyirokcsomók vagy a mellkason, hason és a háton jelentkező kiütések. A tünetek lehet, hogy csak néhány napig tartanak, de volt már rá péda, hogy egyébként egészséges emberek is hetekig betegeskedtek.
 • A legtöbb embernél semmilyen tünetet nem találunk. Körülbelül a fertőzött emberek 80%-a (5 emberből 4) semmilyen tünetet nem mutat, ám előre nem lehet kimutatni, hogy egyes embereknél kialakul-e a betegség vagy sem. A tünetek a fertőzött szúnyog csípése után 3-14 nappal jelennek meg. 

A vírus terjedése 
 • Fertőzött szúnyogok által. A nyugat-nílusi vírus leggyakrabban a fertőzött szúnyog csípésével terjed. A szúnyogok a fertőzött madarakkal való érintkezés során fertőződnek meg. A fertőzött szúnyog ezután csípésével továbbadhatja a fertőzést emberre vagy állatra. 
 • Vérátömlesztés, szervátültetés által vagy anyáról gyermekre. Nagyon ritkán előfordult, hogy a vírus vérátömlesztés, szervátültetés során terjedt át, ill. a szoptatás vagy a terhesség alatt adódott át anyáról gyermekre. 
 • Érintéssel nem. A nyugat-nílusi vírus egyszerű kontaktus, azaz fertőzött személy megérintése vagy megcsókolása által nem terjed. A betegség kezelése A nyugat-nílusi vírusra nincs különleges kezelés. Enyhe tünetek esetén, mint pl. láz és fájdalom, a panaszok maguktól elmúlnak, bár még az alapvetően egészséges embereknél is eltarthatnak hetekig, vagy akár hónapokig. A komolyabb esetek általában kórházi kezelést igényelnek, ahol támogató kezelést kapnak, azaz intravénás folyadékokat, légzéskönnyítést és szakszerű ápolást. 

Teendők fertőzés esetén 
 Ha elkapta a nyugat-nílusi vírust, és enyhe tünetei vannak, akkor nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni, mivel magától javulni fog az állapota, természetesen felkeresheti orvosát. Ha komoly tüneteket tapasztal magán, mint pl. erős fejfájás vagy zavarodottság, azonnal keressen orvosi segítséget. A komoly esetekben általában kórházi ápolásra van szükség. Terhesség és szoptatás alatt beszéljenek orvosukkal, ha a nyugat-nílusi vírusra utaló tüneteket tapasztalnak magukon. 

A nyugat-nílusi vírusfertőzés veszélyei 
 • Az 50 év felettieknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki komoly tünetek, ha kialakul a betegség, ezért különösen oda kell figyelniük arra, hogy elkerüljék a szúnyogcsípéseket 
 • Ha a szabadban tartózkodik, akkor veszélyben van. Minél több időt tölt a szabadban, annál nagyobb rá az esély, hogy egy fertőzött szúnyog meg tudja csípni. Ha sok időt tölt a szabadban munkája során vagy szabadidejében, próbálja megelőzni a szúnyogcsípést. 
 • Az orvosi beavatkozások alatti fertőzésveszély nagyon alacsony. A vérkészítményeket használat előtt ellenőrzik a nyugat-nílusi vírusra való tekintettel is. Annak az esélye, hogy vérátömlesztés vagy szervátültetés által kapja meg a fertőzést, nagyon kicsit és emiatt nem kell egy egyébként szükséges sebészeti beavatkozást elutasítani. Ha bizonytalan, beszélje meg orvosával. 
 • A terhesség vagy a szoptatás nem növeli a fertőzés esélyét. Azt még továbbra is vizsgálják, hogy a magzatnál vagy a szoptatott gyermeknél megjelenhet-e a fertőzés. Ha bizonytalan, kérdezze meg orvosát.

No comments:

Post a Comment